Op zijn sterfbed doet de ongetrouwde, stokoude hertog van Ansjovië een schokkende onthulling: ooit had hij iets moois met de volkse Marietje-met-de-mooie-blauwe-ogen. En dat niet alleen, uit hun kortstondige verhouding is bovendien een zoon geboren. Een bastaard! De sluwe graaf Grimbaldi is woest: hij zou immers de hertog opvolgen.

Maar waar is de zoon van de hertog? Wie hem vindt, krijgt een flinke beloning! Niemand weet echter hoe de jongen eruitziet. Dit brengt sommigen op een idee. Vrouw Spinetti van het jongensweeshuis haalt de wees Tomaso over om zich voor te doen als de bastaard, in ruil voor een berg snoep. En de schurken Guichel en Loebas plukken de weesjongen Paolo van de straat in de hoop zo de beloning in de wacht te slepen.

Graaf Grimbaldi ondertussen, is helemaal niet van plan zijn positie af te staan aan de bastaard van de hertog...

Recensie Biblion

Als de oude hertog van Ansjovie op zijn sterfbed onthult dat hij een onbekende bastaardzoon heeft die hem moet opvolgen, zijn er na zijn dood direct verschillende mensen die zeggen de bastaardzoon bij zich te hebben. Maar Graaf Grimbaldi die de hertog is opgevolgd, laat zich niet zomaar wegsturen en doet er alles aan om te voorkomen dat de echte bastaardzoon wordt erkend. Vlot, in redelijk goede stijl geschreven, onderhoudend verhaal met veel actie en humoristisch beschreven situaties. Het een aardig leesboek zonder al te veel pretenties. Het verhaal is geillustreerd met veel grappige, sprekende zwartwittekeningen, die heel goed bij de tekst passen; dito omslagtekening in kleur. Kleine druk. Vanaf ca. 9 jaar.

Edda Rekers-Hazelhoff

Hardcover, 155 pagina's. Met tekeningen van Saskia Halfmouw. Uitgeverij Holland, september 2001. ISBN: 9789025108663. Niet meer verkrijgbaar.