Theetje, de jonge koningin van Ploenk, maakt zich zorgen. Grote zorgen. Ze heeft al heel lang niets gehoord van haar tweelingzusje Kaatje, die op reis is met Joram de Jolige en zijn vrolijke roversbende.
Er zal toch niks gebeurd zijn? Dan hoort ze van een woeste vreemdeling dat Kaatje en Joram zijn ontvoerd door piraten! En dat is nog niet alles, want Kaatje is verkocht op de markt in het verre Oesbadoer. Aan een of andere sultan, volgens de vreemdeling. Maar hij weet niet meer wie. Samen met haar raadsman Ouwe Bram gaat Theetje op pad om haar zusje te redden. Het wordt een avontuurlijke tocht waarbij ze meer piraten tegenkomt dan haar lief is...

 

Recensie Biblion

Theetje, de koningin van Ploenk maakt zich zorgen over haar tweelingzus Kaatje die op reis is met Joram de Jolige en zijn roversbende. Op een dag hoort ze van een vreemde snuiter dat Kaatje ontvoerd is door piraten en bovendien verkocht is aan een sultan op de markt in Oesbadoer. Samen met haar raadsman Ouwe Bram zet Theetje een reddingsactie op touw waarbij ze knotsgekke avonturen beleeft. De auteur weet wat schrijven is. Zijn taal is sprankelend, helder, vol humor en speels. Geheel in de stijl van het verhaal komen er echte zee-uitdrukkingen in voor en vanwege de kostelijk dialogen en actie heeft het veel vaart en spanning en fantasie. Vooral de stuntelende schurken zullen op de lachspieren van kinderen werken. De zwart-witillustraties verlevendigen de tekst op een grappige manier. Vervolg op 'De prinses van Ploenk' dat bewerkt is tot musical en toneelstuk. Dit boek is los van het eerste deel te lezen. Vanaf ca. 9 jaar.

W. van Es-Kik

Hardcover, 127 pagina's. Met tekeningen van Saskia Halfmouw. Holland, 2007. ISBN: 9789025110222. Niet meer verkrijgbaar.