Listen en streken van rovers en prinsessen

Dag in dag uit zit prinses Kaatje in de Hele Hoge Toren. De prins die het lukt haar daaruit te halen, mag met haar trouwen en wordt de troonopvolger. Dat is nu eenmaal de traditie in Ploenk. Maar Kaatje is het zat. Spuugzat. Daarom bedenkt ze een vreselijk geheim plan.
Maar zij is niet de enige in Ploenk die plannetjes maakt. Want wat voert de listige lakei Lodewijk in zijn schild? En wat is de koningin toch aan het bekokstoven? Ook de pompeuze prins Adelbert wil graag een vinger in de pap. Alleen de koning weet van de prins geen kwaad. Zijne majesteit wil slechts puzzelen. Maar dan verschijnt de goudeerlijke struikrover Joram de Jolige in Ploenk...

Ballonvaarders, stoere struikrovers, prinsen van niks, dubbelgangers, snode plannen en listige streken: deze ingrediënten maken De prinses van Ploenk tot een sprankelend sprookje vol vaart en humor. Met behulp van krachtige dialogen weet Hardeman de verschillende verhaalfiguren trefzeker te typeren. Die verhaalfiguren zijn zeer karakteristiek en vervullen ieder een belangrijke functie in deze `komedie vol vergissingen'. Geen menselijke eigenschap is ze vreemd. Zo is er de gulzige prins Adelbert, de hebzuchtige koningin, de valse en listige lakei Lodewijk, de goudeerlijke rover Joram en niet in de laatste plaats de prinsessentweeling Kaatje en Theetje die als dag en nacht verschillen. Ze zitten allemaal voortdurend in elkaars vaarwater en dat levert komische situaties op.


Recensie Biblion

Volgens de traditie van haar land moet Kaatje, als oudste prinses, elke dag in de Hele Hoge Toren zitten om op haar prins te wachten. Ze heeft daar zo genoeg van dat ze met haar, een half uur jongere, tweelingzus een plan bedenkt. Maar nog voordat ze dat kunnen uitvoeren, wordt dat plan doorkruist door een snood plan van de koningin en ook de listige lakei Lodewijk heeft zo zijn ideeen. Zo loopt alles door elkaar heen, waaraan de struikrover Joram (ruwe bolster, blanke pit) en de huwelijkskandidaat prins Adelbert (domme dikzak) ook nog elk hun steentje bijdragen. Uitgave, die alles van een klassiek jeugdboek in zich heeft: strijd tussen goed en kwaad, sprookjesfiguren als een overheersende (boze) koningin en een goedige koning, een slimme prinses en een domme prins, en dat ook nog boeiend en spannend verteld. Met passende tekeningen in grijstinten en zo'n tekening in kleur als omslagillustratie. Fijn boek, ook om voor te lezen, vanaf ca. 8 jaar.

Hardcover, 144 pagina's. Met tekeningen van Saskia Halfmouw. Uitgeverij Holland, 2000. Driemaal herdrukt. ISBN: 9789025108458. Uitverkocht.