Meester Mandus vindt het hoog tijd dat Mirabelle het leven serieus gaat nemen. Ze is bijna volwassen! Dus geen avonturen meer en rare verzinsels. Het is uit met die kullaria! Maar op weg naar het instituut dat van haar een deftige dame moet maken, strandt hun rijtuig in een dichte mist. Ze vinden onderdak in een wonderlijke herberg en vanaf dat moment gebeuren er de vreemdste dingen. Zit de beruchte Zwarte Jager hierachter? Of is dat maar een legende? En waar komt die geheimzinnige fluitmuziek vandaan?

 

Op zoek naar de vermiste dochter van de herbergier én naar de verdwenen koetsier Ischias, belanden zijn knechtje Spriet en Mirabelle in het Verboden Woud, waar het wemelt van de tover. Hier spreidt een eeuwenoud kwaad zich over hen uit als een schaduw, die ook meester Mandus in zijn greep krijgt. Dan ontdekt Spriet in zichzelf een onvermoede kracht. Een kracht waar Mirabelle het nodige mee te maken heeft. Maar zijn ze samen sterk genoeg om het op te nemen tegen de schaduw van… Zwarterik?

 

‘Het lijkt wel of er hier over alles een schaduw hangt.’

‘Een schaduw, juffrouw Mirabelle?’ Spriet keek alle kanten op, maar nergens zag hij iets wat op een schaduw leek.

‘Niet een zichtbare schaduw, Spriet, maar eentje die je kunt vóélen.’ Ze zweeg even en zei toen met een heerlijke huivering: ‘Een schaduw van doem.’

‘Doem?’ herhaalde Spriet. ‘Huu, ’t lijkt wel of u het leuk vindt!’

Recensie Leeswelp

Dit goed geschreven avonturenboek zal heel wat jongens en meisjes vanaf 8 jaar kunnen bekoren. De verschillende personages worden nl. geconfronteerd met mysteries, toverkrachten, persoonsverwisselingen en zwarte magie. Het hoofdpersonage Mirabelle houdt van leuke avonturen en spannende verhalen. Haar begeleider, meester Mandus, vindt echter dat Mirabelle volwassen genoeg is om het leven eindelijk eens serieus te nemen. Daarom zijn ze samen op weg naar een school waar ze zal leren een deftige dame te worden. Op weg naar het instituut, dat van Mirabelle iets moet maken wat ze nu nog niet is, strandt hun rijtuig in een dichte mist. Gelukkig vinden ze onderdak in een herberg. Daar gebeuren echter allerlei rare dingen waar de beruchte Zwarte Jager wel eens achter zou kunnen zitten. Of is die slechts een legende? Mirabelle kan het niet laten op onderzoek uit te gaan en belandt samen met het knechtje Spriet in het Verboden Woud. Daar gaat ze op zoek naar de vermiste dochter van de herbergier én naar de vermiste koetsier Ischias, de baas van Spriet. Ze moeten het opnemen tegen Zwarterik of tegen iets wat 'fantasie' genoemd wordt.

De verschillende hoofdpersonages, de zwarte magie, de spannende plot en de onverwachte verhaalwendingen zullen de aandacht van menige jonge lezer weten vast te houden. Het vlotlezende verhaal wordt royaal ondersteund door leuke en eigenzinnige zwart-witillustraties van Harm van der Straaten. Met enkele rake lijnen en schaduwen weet Van Straaten de personages en de scènes tot leven te roepen. Bovendien weerspiegelen de tekeningen de geheimzinnige sfeer van het verhaal erg mooi. Het duidelijke lettertype en de ruime interlinie zorgen voor nog meer leesgenot. Een schot in de roos van zowel de auteur als de illustrator. [Katrien De Westelinck]

Copyright (c) Vlabin-VBC2008

Hardcover, 128 pagina's. Met tekeningen van Harmen van Straaten. Uitgeverij Holland, 2008. ISBN: 9789025110529. Niet meer verkrijgbaar.