Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is 'Gruwelijk Eng'. Dit komt perfect uit, want in augustus verschijnt van mij het grappige griezelboek De Familie Grafzerk: Niet te filmen!  bij uitgeverij Ploegsma. Het is het eerste deel van een gloednieuwe serie. Het tweede deel, De Familie Grafzerk: Op leven en dood, verschijnt februari 2018. Daarnaast heb ik nog twee griezelboeken geschreven: De schaduw van Zwarterik en Spookschrijvers. Dat laatste boek is door het CPNB gekozen als kerntitel voor deze Kinderboekenweek.

 

Voor deze Kinderboekenweek heb ik een speciaal programma: 'De Familie Grafzerk & andere griezels'. De doelgroep is 9 t/m 11 jaar en bestemd voor de volgende drie groepsgroottes:

- maximaal 35 kinderen

- 36-60 kinderen

- meer dan 60 personen

Maximum aantal keer dat ik dit programma per dag kan geven:

3 x 50 à 60 minuten

 

Inhoud themaprogramma

Solo: Henk Hardeman vertelt iets over zichzelf en zijn werk, en kinderen kunnen hem van alles vragen. Dan leest Henk een bloedstollend stukje voor uit een van zijn drie griezelboeken. Vervolgens bedenkt hij samen met de groep een gruwelijk griezelige geschiedenis. Hiernaast of in plaats hiervan (afhankelijk van de beschikbare tijd en de groepsgrootte) behoort ook een griezelquiz tot de mogelijkheden, met natuurlijk een mooie prijs: een boek van Henk! Tot slot deelt Henk kleurplaten uit (afhankelijk van de leeftijdsgroep) en ansichtkaarten.

 

Samen met Juliette de Wit (illustratrice van De Familie Grafzerk): Juliette en Henk vertellen iets over zichzelf en hun werk. Kinderen kunnen vragen stellen. Henk leest voor terwijl Juliette tekeningen maakt bij het verhaal en laat zien hoe je iets griezeligs kunt tekenen. Henk en Juliette laten zien hoe De Familie Grafzerk tot stand is gekomen.

Samen met de leerlingen bedenken ze vervolgens een gruwelijk griezelverhaal, waarbij Juliette samen met leerlingen grote tekeningen maakt, die de school mag houden. Henk en Juliette delen tot slot kleurplaten en ansichtkaarten uit.

  

Benodigdheden die organisator moet regelen: Een flap-over met wit papier, digibord. Voor grote groepen: microfoon. Glas water.

 

Opmerkingen: Prettig als kinderen zich van tevoren al een beetje in het werk van Henk Hardeman verdiept hebben. Henk Hardeman reist met het openbaar vervoer.

Boekingen via de Schrijverscentrale.