Yara’s vader is regisseur. Voor zijn nieuwe griezelfilm maakt hij opnames op  een vervallen en verlaten begraafplaats . Maar de nepzombies zien er wel érg ondood uit. Yara ontmoet er een vreemde, bleke jongen. Waarom voelt hij zo koud aan, hartje zomer? En waar komt de groene mist vandaan die ’s avonds om de zerken kringelt? Yara gaat op onderzoek. Hier is duidelijk iets heel geheimzinnigs aan de hand!

Hardcover, 192 blz. Met illustraties van Juliette de Wit. Uitgeverij Ploegsma. ISBN: 9789021677040. € 14,99

Klik hieronder op 'Download' om een fragment te downloaden:

rea9789021677040
PDF – 3,1 MB 1201 downloads

'Lekker griezelen met een grote glimlach'

(Recensie Biblion)

'Yara's vader is regisseur en neemt op de verlaten begraafplaats Rusthof de film "Bloedbruiloft van de Vampier' op. Yara ontmoet een bleke, koude jongen die Junior heet en niets van de moderne wereld weet. Hij hoort bij de groep levende doden die het kerkhof bevolken. Als de echte figuranten onderweg naar de set zijn gestrand, nemen de bewoners van de begraafplaats die rol op zich. Dan doen zich twee problemen voor die tot grote onrust leiden op Rusthof: een van de acteurs, Boris Korsakov, wil een plekje op het kerkhof bemachtigen met het vooruitzicht op eeuwig leven en roddeljournalist Karel Vermeijden van de Grootste Krant van Nederland wil het geheim van Rusthof onthullen. Yara komt in actie. De term 'grumor', typerend voor Paul van Loons griezelboeken, is ook hier van toepassing. Eng is het niet, wel geestig, ook in de talrijke dialogen. De in grijstinten gedrukte zwart-wittekeningen vormen een geslaagde eenheid met de tekst. Eerste deel over de familie Grafzerk. Dit jaar nog verschijnt het tweede deel 'Op leven en dood'. Lekker griezelen met een grote glimlach vanaf ca. 9 jaar.'

Ton Jansen

'Een vrolijk griezelverhaal'

(Recensie Pluizuit)

'Vanaf de eerste bladzijden maakt de lezer kennis met de levende doden. Al snel krijg je sympathie voor deze wezens en heb je plezier in het misverstand rond de figuranten. Het geheel wordt vlot verteld met de nodige spanning en humor netjes in elkaar verweven. De personages zijn karikaturaal maar levendig voorgesteld. De illustraties sluiten aan bij de lichtjes griezelige sfeer van het verhaal. Een vrolijk griezelverhaal.'

Mik Ghys - januari 2018

Dit is het eerste deel van een gloednieuwe griezelserie waarbij ook veel te lachen valt. Junior is een jongen van een jaar of twaalf, die al zo'n vijftig jaar op Rusthof woont. En hij woont er niet alleen. Hij woont samen in een huis met onder anderen Grootpa en Grootma en Oom Vlad, die volgens Grootma 'nogal vaak onder het mes is geweest'. Er staan trouwens nog veel meer huisjes op Rusthof. Overdag is het er uitgestorven, een dooie boel, maar 's avonds is het er een gezellige drukte. Je hebt nog nooit zo'n levendige begraafplaats meegemaakt!

 

Tijdens een etentje ontmoette ik illustratrice Juliette de Wit, die vertelde dat ze zo graag eens tekeningen wilde maken voor een griezelboek. 'Nou, dat komt dan goed uit,' zei ik. Ik liet haar het eerste deel lezen en ze was meteen enthousiast. Juliette kan prachtig tekenen en ze heeft voor talloze boeken illustraties gemaakt. Die voor De Familie Grafzerk zijn ook heel erg mooi geworden. Meer over Juliette kun je lezen en zien op haar website. Op de foto hieronder proosten ik, Juliette en uitgever Martine Schaap, de baas van Ploegsma, op het eerste boek. Je ziet de ondertekende contracten op tafel liggen.